Informatie

HCM (hypertrofische cardiomyopathie)

Wat is HCM?

Bij HCM is de hartspier verdikt. Er is daardoor minder ruimte in het hart om het bloed rond te pompen. Het hart gaat sneller kloppen. Later rekt de linker helft van het hart uit, door overbelasting. Er ontstaat een hartruis, ook kan het hart onregelmatig gaan kloppen. De kat kan benauwd worden door vocht in of achter de longen. Ook kan er plotseling een bloedprop in de slagader naar de achterpoten vastraken, waardoor de kat acuut verlamd is. Sommige katten met HCM overlijden plotseling, dat kan ook zonder voorafgaande symptomen.

Welke katten kunnen HCM krijgen?

Alle kattenrassen kunnen HCM krijgen. Bij raskatten, zoals de Maine Coon, de Noorse boskat, de Britse korthaar en de Sphinx, komt HCM vaker voor. Kijk voor meer informatie over rasgebonden afwijkingen op https://www.raskattenwijzer.nl/

HCM komt soms bij katten onder 2 jaar oud tot ontwikkeling, maar ook bij katten van middelbare leeftijd.

Diagnose van HCM

  • Bij lichamelijk onderzoek hoort de dierenarts vaak een hartruis en/of een onregelmatige hartslag.
  • Op een röntgenfoto zie je soms een vergroot hart en soms vocht achter de longen. Als je geen afwijkingen ziet, kan het toch nog HCM zijn.
  • Met een echografisch hartonderzoek meet je de dikte van de hartspier en de grootte van de linker boezem. Het is verstandig om fokdieren regelmatig met een hartecho te onderzoeken: een echo is een momentopname, daarom kun je niet na 1 hartecho zeggen dat een dier geen HCM kan krijgen.
  • Bij de Maine Coon en bij de Ragdoll kan je met een bloedtest bepalen of er een erfelijke aanleg is voor HCM. Als deze erfelijke aanleg er is, wil dat niet zeggen dat de kat de aandoening met zekerheid krijgt. Deze kat een nestje laten krijgen is af te raden. De pro-BNP bloedtest kan bij alle rassen worden gedaan: een hoge pro-BNP waarde is verdacht van een hartprobleem.
  • Een verdikte hartspier kan ook worden veroorzaakt door een te snel werkende schildklier of door een te hoge bloeddruk. Een bloeddrukmeting is verstandig. Een bloedonderzoek raad ik aan bij verdenking op een nier- of schildklierprobleem.

Behandeling van HCM

HCM is niet te genezen. Hartmedicijnen en/of bloedverdunners (bij een verhoogd thromboserisico) ondersteunen. Voeding met een beperkt zoutgehalte en voldoende taurine ontlast het hart. Onderliggende aandoeningen zoals schildklier-, nier- en bloeddrukproblemen behandelen, helpt om het hartprobleem af te remmen.

Prognose van HCM

De toekomstverwachting van een kat waarbij HCM is vastgesteld, is lastig te geven. Soms gaat de gezondheid van de kat heel snel achteruit, soms krijgt een kat mildere klachten die langzamer achteruitgaan.