Waarom de nieren zo belangrijk zijn en wat je kunt doen om je kat te helpen:
- Nieren zijn belangrijk, ze zuiveren het bloed, houden waardevolle stoffen juist vast en ze helpen de juiste bloeddruk te regelen en maken hormonen aan.
- Chronisch nierfalen komt bij katten namelijk heel vaak voor: uit onderzoek blijkt dat tot 80% van de seniorenkatten een verminderde nierfunctie heeft!
- Helaas kunnen katten heel goed verborgen houden dat ze iets mankeren: het valt vaak pas op als de nierziekte vergevorderd is en moeilijker te behandelen.
- Eén van de dingen die ik als kattendokter heel belangrijk vind, is het vroegtijdig opmerken van verlies van nierfunctie bij de kat. Het lukt dan namelijk veel beter om de kat gemiddeld nog enkele goede jaren te bezorgen.
Verklein de kans dat je kat een nierprobleem krijgt:
- Zorg voor onbeperkt vers drinkwater. Stimuleer de vochtinname van je kat ook op andere manieren: elke dag wat natvoer met extra water, een drinkfontijn, afwisselen met smaken water (regenwater, mineraalwater).
- Zorg voor een gezond kattendieet, met niet teveel fosfaat.
- Zorg dat je kat niet te zwaar wordt.
- Laat je kat regelmatig controleren op aandoeningen die de nieren aan kunnen tasten, zoals schildklierproblemen, een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, gebitsaandoeningen, suikerziekte en blaasgruis. En zorg voor een adequate behandeling mocht er zo’n aandoening ontstaan.
- Wees voorzichtig met het toedienen van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld NSAID-pijnstillers, maar ook niermedicatie zoals ACE-remmers en telmisartan).
Sommige raskatten zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een nierprobleem. De Pers is bijvoorbeeld gevoeliger voor PKD (erfelijke cystes in de nieren), de Siamees voor amyloidose (stapeling van amyloid-eiwit).

Vroeg opsporen van een chronisch nierprobleem is belangrijk:
- Bij katten vanaf 8 jaar raad ik aan om minimaal 1x per jaar de urine te laten controleren. Die urine kun je opvangen door de kat op een schone bak met plastic korrels te laten plassen of door de dierenarts de blaas te laten aanprikken. Dat is een veilige manier om steriele urine te verkrijgen, de meeste katten laten het goed toe. De blaas moet dan wel enigszins gevuld zijn. De urine wordt wateriger als de nieren ongeveer 40% van hun oorspronkelijke functie hebben verloren.
- Een andere manier is de SDMA-bloedtest, de SDMA-waarde in het bloed stijgt vanaf 25-40% functieverlies.
- Er zijn ook andere oorzaken voor waterige urine en verhoogde SDMA, de dierenarts bekijkt de kat als geheel en niet alleen de urine- en/of bloeduitslag!
- De periode van functieverlies tot 25-40% missen we helaas. Hopelijk brengt de toekomst nauwkeuriger testen.
Wat we kunnen doen:
- De oorzaak achterhalen en indien mogelijk behandelen.
- Medicijnen die de nieren verder kunnen beschadigen, stoppen.
- Gevolgen als hoge bloeddruk of eiwitlekkage via de nieren, opsporen en behandelen
- Andere bijkomende aandoeningen zo goed mogelijk behandelen.
- Nierdieet is vaak nodig om het fosfaatgehalte in het bloed omlaag te brengen. Nieren die minder goed werken kunnen fosfaat minder goed uitscheiden en fosfaat is weer giftig voor de nieren. Ook een beperkte maar goede kwaliteit eiwit zorgt ervoor dat de kat zich beter gaat voelen. Lukt het niet om een nierdieet te geven, dan geven we een fosfaatbinder over een goede kwaliteit seniorenvoer als het bloedfosfaatgehalte te hoog is.
- Regelmatige controles zijn belangrijk, om tijdig ‘bij te sturen’ indien nodig.