Vlooien
Veroorzaken jeuk, huidontsteking, allergie, bloedarmoede en dragen ziektes over. Zo kan je kat lintworm krijgen van vlooien, maar ook de bacterie Mycoplasma die bloedafbraak geeft. Voorkomen is beter dan genezen.
Komt je kat buiten? Dan raad ik aan om jaarrond elke week met de vlooienkam te checken op de aanwezigheid van vlooien of vlooienpoepjes. Bij twijfel of donkere korreltjes vlooienpoepjes zijn of aarde bijvoorbeeld: wrijf ze over een nat keukenpapier en geeft het roodbruin af, dan is het vlooienpoep.
In dat geval: direct en voldoende lang behandelen met een effectief en veilig middel, speciaal voor katten.
Er is keus uit druppels voor in de nek, een halsbandje of een smakelijke tablet. Er bestaan helaas veel vlooienmiddelen die niet goed werken. Vraag me gerust om advies.
Vroeger was mijn advies om preventief tegen vlooien te behandelen. Dat advies geef ik alleen nog bij katten met huidproblemen. Het is namelijk aangetoond dat vlooienmiddelen schade toebrengen aan de natuur. De voor- en nadelen moeten goed worden afgewogen.
Blijft je kat binnenshuis? Kijk ook dan regelmatig met een vlooienkam of je kat vlo-vrij blijft. Binnenshuis is de kans dat je kat vlooien oploopt kleiner, maar via schoenen kun je vlooieneitjes mee naar binnen lopen.
Heeft je kat vlooien of vlooienpoepjes? Bedenk dat het grootste deel van de vlooienbesmetting niet op de dieren zit, maar in huis. Gebruik een omgevingsspray (tenzij er kinderen onder de 4 jaar in huis zijn). Herhaal dat iedere maand tot je geen vlooien meer kunt vinden met de kam.
Teken
Katten die buitenshuis komen, kunnen teken oplopen. Ook teken kunnen ziektes overbrengen op katten. Dat is zeldzaam maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.
Veel teken die katten oplopen zijn nog jonge stadia teken. Die zijn superklein, soms maar het formaat van een maanzaadje! Lastig te vinden, ook voor de kat. Liever geef je dus een antitekenmiddel dat teken snel doodmaakt, voordat ze ziektes kunnen overdragen. Teken worden actief als het buiten boven de 4 graden Celcius is, vrijwel het hele jaar dus.
Vind je een teek, verwijder hem dan op de volgende manier: zet de tekentang om de teek, zo dicht mogelijk op de huid. Vooraf niet ontsmetten. Draai of trek de teek voorzichtig los. Controleer of de teek geheel verwijderd is.
Er zijn pipetten voor in de nek, smakelijke tabletten en halsbandjes die goed werkzaam zijn tegen teken.