Informatie preventieve zorg

Vlooien en teken

Die wil je niet!

Vlooien

Veroorzaken jeuk, huidontsteking, allergie, bloedarmoede en dragen ziektes over. Zo kan je kat lintworm krijgen van vlooien, maar ook de bacterie Mycoplasma die bloedafbraak geeft. Voorkomen is beter dan genezen.

Komt je kat buiten? Dan raad ik aan om jaarrond preventief een goed werkend vlooienmiddel te gebruiken. Er is keus uit druppels voor in de nek, een halsbandje of een smakelijke tablet. Er bestaan helaas veel vlooienmiddelen die niet goed werken. Vraag me gerust om advies. Ik heb voor elke kat een passend en goed en veilig middel.

Blijft je kat binnenshuis? Dan kun je ook met een vlooienkam regelmatig in de gaten houden of je kat vlo-vrij blijft. Binnenshuis is de kans dat je kat vlooien oploopt kleiner, maar via schoenen kun je vlooieneitjes mee naar binnen lopen.

Heeft je kat vlooien of vlooienpoepjes? Bedenk dat het grootste deel van de vlooienbesmetting niet op de dieren zit, maar in huis. Gebruik een omgevingsspray (tenzij er kinderen onder de 4 jaar in huis zijn). Herhaal dat iedere maand tot je geen vlooien meer kunt vinden met de kam.

Teken

Katten die buitenshuis komen, kunnen teken oplopen. Ook teken kunnen ziektes overbrengen op katten. Dat is zeldzaam maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Katten kunnen via een teek bijvoorbeeld de ziekte van Lyme oplopen en dan onder andere een ontstoken hartspier krijgen.

Veel teken die katten oplopen zijn nog jonge stadia teken. Die zijn superklein, soms maar het formaat van een maanzaadje! Lastig te vinden, ook voor de kat. Liever geef je dus een antitekenmiddel dat teken snel doodmaakt, voordat ze ziektes kunnen overdragen. Teken worden actief als het buiten boven de 4 graden Celcius is, vrijwel het hele jaar dus.

Vind je een teek, verwijder hem dan op de volgende manier: zet de tekentang om de teek, zo dicht mogelijk op de huid. Vooraf niet ontsmetten. Draai of trek de teek voorzichtig los. Controleer of de teek geheel verwijderd is.

Er zijn pipetten voor in de nek, smakelijke tabletten en halsbandjes die goed werkzaam zijn tegen teken. Ook die neem ik mee op huisbezoek.