Informatie preventieve zorg

Ontwormen

Spoelwormen en lintwormen komen regelmatig voor in de darmen van katten.

Spoelworm

De meeste kittens worden al door het drinken van moedermelk met spoelwormlarven besmet. De moederpoes heeft namelijk meestal zelf ooit een infectie meegemaakt. De spoelwormlarven zitten dan in een ruststand in haar spieren. Zodra ze melk gaat geven, ontwaken de spoelwormlarven en gaan van de spieren naar de melkklieren en naar de melk.

Ontworm je een kitten niet, dan krijgen ze vaak groeiachterstand, braken en diarree en een ontstoken anusje.

Volwassen katten merken meestal niet veel van een spoelwormbesmetting. Ze kunnen zichzelf infecteren door het oplikken van wormeitjes: buiten ligt het vol met onzichtbare spoelwormeitjes, die katten oplikken van hun pootjes. Ook binnenkatten kunnen door het lopen op de deurmat besmet raken. De kat gaat zelf ook wormeieren uitscheiden en is dan ook besmettelijk voor mensen. Bij de mens maakt deze worm een trektocht door het lichaam maar wordt daar niet volwassen. De rondtrekkende spoelwormlarven kunnen bij mensen onder andere buikpijn en oogklachten veroorzaken. Goed handenwassen voor het eten en na het aaien van een kat is altijd een goed idee.

Lintworm

Lintworm loopt een kat op door het eten van een besmette vlo, rat of muis. Katten die buiten komen en jagen, lopen daardoor meer kans op een lintwormbesmetting. Stukjes lintworm tref je soms aan rond de anus van de kat of op de ligplaats van de kat. Die lintwormstukjes zien er een beetje uit als rijstkorrels. Katten hebben meestal alleen wat jeuk aan de anus van een lintworm en soms wat buikpijn of gewichtsverlies, maar merken er meestal niet veel van.

Ook lintworm is besmettelijk voor mensen. Die kunnen ook jeuk aan de anus krijgen.

Hoe vaak ontwormen:

  • kittens: op 3, 5, 7 en 9 weken leeftijd, daarna elke maand tot 6 maanden leeftijd. Vervolgens als een volwassen kat.
  • volwassen katten: 4x per jaar (elk kwartaal) als ze buiten komen en 2x per jaar als ze binnenshuis leven. Ook bij een vlooienbesmetting een keer extra ontwormen. Vangt je kat vaak prooien? Dan kan het nodig zijn vaker te ontwormen.

Hoe ontwormen?

Er bestaat voor elk wat wils: een smakelijke tablet of vloeistof, een pasta of een druppel voor op de huid in de nek. Niet alle in de handel verkrijgbare wormmiddelen zijn werkzaam tegen zowel lint- als spoelwormen! Wegen is belangrijk, dan geef je precies de juiste hoeveelheid. Ik neem als ik op huisvisite kom een nauwkeurige draagbare weegschaal mee en verschillende soorten veilige effectieve wormmiddelen.